pizza lagi ye! ya ampunnnnn..itu lah salah satu makanan kegemaran kat rumah ini. kalau rajin, maka i akan menguli dough pizza dan of course lah membakarnya
tapi kalau dah tak rajin, sure i akan meng’order” je pizza tu :-)
tapi hari ni, i malas nak meng’order’ dan malas nak masak beria ia, jadi i pun menguli lah pizza dough ni…hmmm nampak tak muscle lengan i dah naik dah hihihi.. :-)
okay, ini resepi dough pizza (i suka dough yang ni if compared to yg dough untuk pizza margherita tu )
BAHAN BAHAN UNTUK PIZZA DOUGH
7 gm yeast ( i guna mauripan)
1 tsp sugar
250 ml hand-hot water
175 gm tepung gandum
175 gm high protin flour
1 tsp salt
1 tbsp evoo
CARA CARA
masukkan yeast, gula dan 50 ml air ke dalam cawan. biarkan selama 15 minit
di dalam bekas yang lain, campurkan tepung gandum dan high protin flour serta garam.
buatkan lubang di tengah, masukkan evoo dan yeast mixture tadi
masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga dough menjadi lembut. jangan risau jika air tak habis dan anda telah mendapat dough yang cukup lembut.
masukkan dough tadi ke dalam bekas dan tutup dengan cling wrap selama 30 minit (atau sehingga doubled in size)
kemudian, keluarkan dough dari bowl dan knead/pukul dough tadi untuk mengeluarkan udara selama 2 minit.
guna rolling pin dan roll out the dough mengikut kesukaan anda
kemudian taburkan dengan pizza topping yang telah di sediakan
BAHAN BAHAN UNTUK PIZZA TOPPING
1 tbsp evoo
1/2 biji bawang besar di potong dadu
sedikit pineapple – di potong dadu
sedikit chicken breast – di potong dadu
3-4 tbsp tomato puree
sedikit cendawan butang di hiris halus
beberapa biji tomato cherry
beberapa biji pickled olives
garam secukup rasa
150 gm grated mozarella cheese
CARA CARA
panaskan evoo
tumiskan bawang besar
kemudian masukkan cendawan butang dan tomato puree
masukkan ayam, kacau lagi
kemudian masukkan garam secukup rasa
tutup api
kemudian sapukan bahan tumis tersebut di atas pizza dough dan taburkan dengan pineapples, tomato dan olives serta cheese
sedia untuk di bakar selama 20 minit di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 degree
siap!!!
No comments:
Post a Comment