Thursday, January 21, 2010
190110 - mushroom bruschetta
zarin dan suami amat suka makan mushroom bruschetta ni
tapi terus terang zarin kata, ini kali pertama zarin buatkan mushroom bruschetta ni
selalunya makan kat kedai je
tapi since ada lebihan thickened cream waktu zarin buat macaroni bake tu
jadi zarin cuba cuba lah aje lah buat mushroom brushetta ni
tak sangka pulak, bila dah campur itu campur ini
hasilnya, amat sedap..hmmm kena lah dengan tekak kami :)
so, ini resepi yang zarin main taruk je..
BAHAN BAHAN
6 biji cendawan butang di hiris nipis nipis
seulas bawang putih di potong dadu kecil2
1/2 biji bawang besar di potong dadu
2 tbs evoo (extra virgin olive oil)
1/2 tbs pepper (zarin pakai yg dlm botol je..kalau nk tumbuk pun tkpe)
4 tbs thickened cream
garam dan gula secukup rasa
CARA CARA
panaskan evoo
tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi
masukkan cendawan dan tumis lagi sehingga cendawan hampir garing (nampak macam keperangan kat bhgn tepi tu)
masukkan pepper dan garam dan gula secukup rasa
gaul sebati
masukkan thickened cream
kacau biar sebati dan mesra
tutup api
siap
mushroom ni sedap di makan dengan roti baguette yang telah di potong serong, kemudian sapukan sedikit butter di atasnya. kemudian toastkan baguette di dalam oven selama 5 minit atau sehingga agak garing
taburkan mushroom ke atas baguette tadi dan sedia untuk di makan :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hi, tq 4 the recipe! I did it last night but I didn't do justice for the recipe. I over put the salt :( n I didn't have cream. I'll try it again next time by following the exact recipe! Tq again :)
ReplyDelete