Monday, January 18, 2010

150110 - asam pedas ikan tenggiri





asam pedas ni zarin masak hari jumaat itu hari
tapi sebab belum post lagi resepinya
jadi zarin taruk aje lah kan
sabtu dan ahad hari tu zarin tak masak
sibuk sangat ke hulu ke hilir
jadi we all makan kat luar aje..

okay, rasanya semua dah tahu resepi asam pedaskan!
ini zarin punya resepi ye!



Bahan-bahan


4 ketul ikan tenggiri (zarin dan suami sangat suka kalau bahagian ekor ikan tenggiri)
2 sudu besar asam jawa, di bancuh dgn 1/2 cawan air
segenggam daun kesum
2 kuntum bunga kantan
3 sudu besar cili kering (yg sudah dikisar)
minyak untuk menumis
1 sudu gula
garam secukup rasa
7-8 biji kacang bendi
2 cawan air
5 ulas bawang kecil di hiris halus

Bahan tumbuk/kisar

1 inci kunyit hidup
1 inci belacan

1 inci halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
7-8 biji lada hitam

Cara cara



tumis bawang kecil hingga hampir garing.
kemudian masukkan bahan yang telah dikisar.
Campurkan sekali cili kering yg dikisar.
kacau lagi
masukkan gula dan garam.
Biarkan sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan air dan juga campuran air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan kacang bendi, ikan, daun kesum dan bunga kantan.
Boleh juga ditambah tomato, jika suka.
bila ikan dah empok, boleh ditutup api
siap...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails