demi si anak dara yang suka bangat makan apam, maka si ibu pun terpaksa lah bertungkus lumus menyalin resepi :- read:- menyalin resepi ye sebab printer sudah habis ink daaaa
nasib baik resepi ni pendek dan ringkas je, if not jenuh jugak nak menyalinkan!
anyway, takmo ngomel panjang panjang, apam beras kesukaan si anak dah di buat dan nampaknya dalam banyak banyak apam, ini lah apam yang paaaaling menjadi kegilaan si anak dan si ayah jugak! maka berbaloi baloi sangat lah si ibu menyalin resepi tu ye!
seperti biasa, last batter tu kena lah jadi macam ni…kali ni si anak mintak kaler kuning and pink…ish yang kaler pink terlebih pink jadinya and kuning pulak terlebih kuning jadinya..haiiish sungguh tak reti nak control tangan ni bila masa nak tuangkan colour yang liquid tu…agaknya kalau pakai powder colouring lg better kot eh?
eh, ini resepinya ye! thanks to hana sebab tunjuk resepi ni masa my anak dara tengah gian memakan apam :D
source: cha myresipi.com
copy from: hana
Bahan-bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Wahhhh cunlah Ur apam beras!!! Feel like grabbing some for my breakfast now! :D
ReplyDeleteish ni yg semangat dtg nk buat jugak ni..hari ni mesti!! ish rajin ke? hihi..lawooo je nmpk tuuu
ReplyDeletealhamdulillah dapat gak anak dara tuh melantak abis2an apam nih... hihihi... kat sini jarang pulak ada yg liquid.. semua serbuk.. tp kdg leceh juga utk setengah resepi sbb serbuk tuh kdg ketul2 tk ancur..akceli tak pandai sebenonyer.. kikiki
ReplyDeletecantik la apam zarin.....
ReplyDeletejeless tau..he..he..
Waaahhh Zarin, beranak2 lah apam ni dari satu blog ke satu blog hehehez. ;) Nampak cantik dan creative biler u buat apam ni half kaler lain-lain.
ReplyDeletelove
ReplyDeleteof course u may have some..hehe if ada lagi laaa apam tu :D
izah
haaa buat jgn tk buat hihi
hana
ha ah memang dia makan dgn jayanya sampai 3 biji terus apam gedabak tu :D
mas
jgn jeles, mas punya apam itu hari comel comel je rupa paras dia, zarin punya terlebih muatan dah ni :)
anie
haha apam pun tau beranak ye kiki...ramai org suka makan apam lah ek
k.ina.. nakK!! mia lgsg x reti buat kuih muih. huh.
ReplyDeleteNampaknya Zahrin memang pakar Apam ya. Cantik-cantik Apam di cni. Very creative. Minta izin nak ambil resipi ya nak test kat Paty's kitchen.
ReplyDeletepaty dear
ReplyDeletei sungguh tk terrer buat kuih melayu n buat apam ni pun sebab my dotter suka sgt mkn apam...nasib baik menjadi apamnya :D
cuba lah..who knows u might like it ;-)