dulu dulu suka sangat makan kuey teow goreng kerang kat uptown damansara tuh tapikan sebab dah lama tak ke sana maka teringin ke haper ke kena taruk tepi lah kan!
then, itu hari pulak ada makan kuey teow kat satu kedai ni and dia tak taruk kerang rebus tapi kerang goreng kot. sedap pulak rasanya
so, i cuba buat jugak macam dia buat tu…hmmmm sodappp :-D
meriah dengan kerang tak? hihi :D
BAHAN BAHAN
600 g kueteow
1 ikat daun kuchai - dipotong2
Taugeh...(sesuka hati lah nak banyak mana ye!)
kerang – suka hati nak banyak mana
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 ulas bawang merah dicincang halus
1 tbsp besar cili kisar
1 biji telur
1 tbsp sos tomato
4 tbsp kicap lemak manis
garam secukup rasa
1/4 cawan air
minyak untuk menumisCARA CARA
1.Cuci kueteow. Tos dan sejatkan. ( i suka bilas kuey teow sehelai demi sehelai so that bila dah masuk dlm kuali nanti senang nak gaulkan kuey teow dgn bahan sos tu)
2.Cuci taugeh dan daun kucai .toskan. Ketepikan.
3. panaskan sedikit minyak dan masukkan telur..jadikan macam scramble egg. keluarkan dari kuali and ketepikan
4.then panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum,5. then masukkan kerang – tumis hingga air kerang kering dan kerang dah mengecut
6. then masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
7. Masukkan sos tomato, kicap dan kacau rata, masukkan air
8. Bila mendidih, masukkan kueteow, kecil kan api dan gaul kueteow hingga rata.
9.Masukkan daun kuchai, taugeh dan telur tadi
10. masukkan garam dan kacau rata dan tutup api dapur
11. boleh di hias dengan daun bawang, cili merah, bawang goreng dan limau kasturi
meriah giler dengar kerang.. sedapnya.. some ppl suka kerang yang setengah masak kan, i suka yang bebetul masak hehe
ReplyDeleteI pun suka letak kucai and taugeh byk2..my fav kuay teow masa tinggal kat KL, Madam Kwan's kuay teow.. kaww.. skang bila tahu takde halal cert, erk..tak gi dah hehe..nak buatlah ;p
ReplyDeletekuew tiaw goreng kerang mmg best kan zarin..lagi best kalo meriah dgn kerang..serasa sepinggan x cukup gitu......
ReplyDeletezarin, bila tengok ur kueyteow kerang, tiba2 i rasa rindu sangat kat rumah. huwaaaa.... i'm missing my kitchen. nak sikit! hehehe.. dgn muka tak malunya. :P
ReplyDeletesedap.. nampak daun kucai dengan taugeh yang fresh tu.. perfect combination.
ReplyDeleteish zarin ni... saje je wat org terliur...huhu.. xkira mlm ni gak nak carik
ReplyDeletelady
ReplyDeletedulu i suka kerang yg separuh masak tu tp of late ni suka yg dah masak bebetul..hmmm sedap :D
RC
eh, i pun suka sgt kuey teow madam kwan tp dah lama tk mkn situ sbb mcm u kata la was was pulak ;D
lenda
betul tu...memang boleh bertambah2 makannya
shidah
hi dear! still away ke? i pun kan bila lama sikit jauh frm my kitchen boleh miss jugak hikhik mcm la i ni rajin bebenor memasak sampai boleh miss kitchen tu :D
hann
kuey teow mesti kena dgn kucai n taugeh kan!
hezrin
kihkih nk pi cari kat uptown ke? ish bestnya :D
k.ina nyer kerang ni beli dah siap kopek or beli dgn cengkerang skali? cmne nak kopek yang dari cengkerang tu ek?
ReplyDeletemiya
ReplyDeletekak ina beli kerang yg dah kopek. if miya beli yg belum kopek, then kena rebus dulu lah coz k ina pun tk reti nk kopek kerang yg tk rebus tu :D
bila dah rebus tu nanti kulit kerang tu terbukak kan, so senang la nak kopek
zarin... baru buat this resipi tadi for buka puasa since kuew teo is boboy's favourite. And its so delicious!!! Boboy suka n hubby kata sedap sangat2! Definitely a recipe that i will us from now on.....
ReplyDeleteSince senang sangat, tak payah la beli kat luar lagi kan... hehe
Oh one more thing... for buka puasa tadi, the extra kerangs i had, i used your recipe sambal kerang jgk.... hehe. Sdap n boleh buat nxt time bila buat nasik lemak kan. Thanks Zarin for sharing all yr delicious recipe :P Sayang Zarin! muah :P
Helena
kak helena
ReplyDeleteowh ye ke? glad u like it..now i plak terasa nak buat for berbuka hikhik