olla peeps!
selamat hari raya aidil adha semua ;-)
anda anda semua beraya di mana ye?
kami kami beraya di sini saja
since tak balik beraya kat kampung, kenalah turun dapur memasak sendiri apa yang nak di jamu di pagi raya kan!
btw, later later i story about menu raya
now ni i tunjuk my all time feveret prune layer cake
sejak i boleh melapis tu, setiap kali raya mesti buatkan beberapa biji prune layer ni just for my mom, my MIL, my aunties and for me myself jugaklah
well, kami kami suma suka saaaangat prune layer cake ni..hubster, me n lil hasya pun boleh habiskan sebijik ni tau!
btw, this time i cuba resepi yang i amik kat rumah cik mat gebu…hmmmm lajat bangat! actually aidil fitri itu hari dah cuba tp i yang tak sempat merasa and i tak sempat amik gambar…
so, here’s the picture of it and also the recipe which i took from CMG..thanks a bunch to CMG for sharing this wonderful recipe
BAHAN A
250 g mentega ( i used anchor)
80 g susu pekat manis
1 camca teh rempah kek
1/2 camca teh serbuk vanilin ( i used vanilla essence)
80 g golden syrup
BAHAN B
15 kuning telur
3 putih telur
120 g gula kastor – ( i used 80gm shj)
80 g tepung superfine/hong kong/tepung halus ( i used hong kong flour)
1 camca besar ovallete
20 ml air sejuk
BAHAN C
Beberapa titik pewarna kuning
150 g prune, belah dua dan leperkan ( i hiris memanjang je sbb prune ad sikit je)
Mentega cair untuk disapu
- Lenser tin kek berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar bahan A pada kelajuan tinggi selama 5 - 7 minit hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
- Dalam mangkuk yang lain dan bersih, putar bahan B pada kelajuan sederhana selama 10 minit.
- Satukan adunan A dan B, gaul rata dan tambah pewarna kuning. Kacau hingga sebati. Panaskan oven pada suhu 180C, gunakan api "grill".
- Sudukan 4 camca besar adunan ke dalam tin kek, ratakan dan bakar hingga masak (lebih kurang 5 minit, bergantung pada oven masing). Keluarkan kek, sapu nipis permukaan lapisan dengan mentega cair. Letakkan adunan baru sebanyak 4 camca besar, ratakan dan bakar.
- Lakukan proses tadi sehingga lapisan ke-4 atau 5. Lapisan seterusnya disusun buah prune tadi dan bakar hingga masak. Tidak perlu disapu mentega cair pada permukaan yang ada buah prune.
- Buat hingga siap, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin, biar kek betul2 sejuk sebelum dipotong. Boleh juga dibungkus rapi dan simpan dalam peti ais...
- untuk lapisan terakhir, i tutup pan tadi dengan aluminium foil and then bakar guna api atas bawah selama 15 minit
salam aidil adha wat zarin skuarga... aduhaii.. semakin jeles meles dah pandai melapis.. santekkk..
ReplyDeletei rase menyesal x drop by your house on eid smalam..huhuhuhu sdih tgk cake u yg sdap tu..huarghhhhhhhhhhhhhhh
ReplyDeletehana
ReplyDeleteselamat hari raya aidil adha untuk hana juga
qiela
itu la..naper tk dtg? we all bertiga je kat rumah..makan n tidur je kejernya :D
salam Zarin:))
ReplyDeletesukanya kek lapis prune. tak pernah buat pun lg.
kalau telur putih yg lebih2 tu zarin buat apa ye?
Hana (Hasya dan Syahir)
p/s- Blog Hana tu tutup jap ye Zarin.bukan private kan ke apa .. x berupdate, tu yg tutup dulu:)
salam hana
ReplyDeletetkpe blog tu tutup sbb slalu masuk sales blog hana tu ;-)
anyway, try la buat prune layer cake ni..sedap sgt...putih telur tu slalu wat puding je if rajin. if malas then buang je lah :((
As salaam. Sy tried wat he lapis cheese mango tapi x jade sangat. Lembap semacam & tenggelam Di bahagian tgh. Napervyek.
ReplyDelete