Monday, November 8, 2010

hasya and chocolate chips cookies

 

002

 

hasya loves chocolate chips cookies, so whenever i terjumpa any recipe choc chips ni sure i akan cuba buat and bila buat cokies ni, i kena buat dengan hasya sebab she also loves playing with the batter

the other day i terjumpa this recipe here!

decided to give a try lah sebab kan hasya suka makan and some  more she can play with the cookies cutter tuh

ini yang hasya buat…ada rupa macam ginger bread man tak? and lagi satu tu dia nak heart shape

025

owh, here’s the recipe. i cnp je ye! to the owner of this recipe…thanks a bunch ye!

Ingredients

2 1/2 cups all purpose flour

1 tsp baking soda

1/2 teaspoon salt

1/2 cup butter at room temperature, 1/2 cup corn oil

1 cup brown sugar 1/2 cup sugar

2 eggs

2 tsp vanilla

2 cups dark chocolate chips

methods

Preheat oven to 150 degrees Celcius. Using a wire wisk, mix flour, baking soda and salt, set aside. Using a hand mixer, beat butter, oil and sugars until combined. Beat in eggs and vanilla. Add in flour mixture and combine well. Stir in the chocolate chips. Drop the dough using two teaspoons and bake for about 10 to 15 minutes. ( i bake for 18 minutes sebab nak lebih crunchy sikit lagi )

source : kitchen guardian

 

 

006

anyway, hasya loves these cookies and so do mommy and papa :D

haisshhh pandai pulak my other half tu bukak pintu rumah sebaik saja i keluarkan cookise ni from the oven…hmmmm sah sah memang langkah kanan kan!

sudahnya sekejap je cookies ni habis :D

12 comments:

  1. salam zarin, rajinnya mencookies.....hantar kt mas sebalang..he..he..

    ReplyDelete
  2. biskut cam ni memang asik menggigitya..pulak2 sambil2 borak2 tengok tv ke..cam tak sedar je..boleh try ni..

    ReplyDelete
  3. kak zarin, if nk ltak hazel or pecan in this cookies can or not?beside, its sweet or just nice?i nk bwat for this comin' raya haji..hehehehe

    ReplyDelete
  4. zarin..lenda pun suka choc chip kukis....dah lama x buat .....nanti nak merajinkan diri buat jugak lah.hihihi

    ReplyDelete
  5. mas
    rajin sebab cik adik ni suka makan..alaa dah habis dah la mas...

    izah
    betul tu..we all ni suka berebut makan sebaik je keluar frm the oven..

    qilah
    sure can..i tk taruk coz hasya tk suka nuts..btw, cookies not se crunchy macam famos amos tu tau!
    akak kurangkan sikit sugar tu about 1/4 cup sbb we all tk suka manis


    lenda
    kukis ni nak buat malas tapi makan cepat aje habisnya kan!

    ReplyDelete
  6. Bila akak tengok cookies si hasya ni..teringat biskut akak yg bantat masa nak raya ari tu..hehehe..

    ReplyDelete
  7. qilah
    tk mkn mais tapi muka mesti manis kan! hehe


    kak azmiezas
    haaa kak, dah buat lagi skali tk cookies tu?

    ReplyDelete
  8. manis kot..hahaha tp dgn certain orang je..wakakaka ahad ni i nk try..mntak halal ye sis your recipe ni..LOL

    ReplyDelete
  9. qilah
    try lah, kalau tk sedap jgn marah ek :D
    eh, jemput dtg rumah raya haji ni

    ReplyDelete
  10. you ade bwat open house ke?hehehehe sgan lah plak kan..btw, i dh bwat this cookies..it turn out so sdap..tp i ade alter sket..ngeh² so sdap..

    ReplyDelete
  11. qilah
    tk buat open hse..kalau nk dtg, dtg je lah bukannya ada org lain cuma family my husband je..
    i dah tengok kat your blog..i suka mcm yg u buat tu tp hasya tk suka :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails