terus terang saya cakap yang saya ni memang tak pernah makan sayur petola tumis air ni..bukannya mak tak pernah masak, mak pernah masak tapi saya je yang tak pernah ingin memakannya
jadi itu hari bila saya nampak mereka berdua makan sayur petola tumis air ni saya sangat sangat terkejut sebab tak sangka pulak mereke berdua suka ye!
si anak suka sebab ada suhun kat dalam tu and si ayah pulak memang boleh layan la sayur petola ni…rupanya petola ni salah satu sayur yang si ayah boleh makan..hihi kan si ayah tk suka makan sayur…hmmmm tetiba saya rasa pelik sebab kenapa all this while saya tak pernah nampak mereka berdua makan petola tumis air ni :O
anyway, sebab dah tengok 2 beranak tu suka makan, maka saya pun bertanya la kengkawan kat fb camner nak masak petola tumis air ni ;-)
haaa tanya kawan camner nak masak tumis air youuuu :D
terukkan i ni…anyway, ini dia rupa tumis air petola i tuh
BAHAN BAHAN
1 biji petola – di buang bahagian menggerutu, di cuci dan potong nipis nipis lebih kurang 2 inci - toskan
sedikit suhun dan fucuk- direndam sampai kembang
Garam secukup rasa
2 biji bawang merah – di mayang halus
2 ulas bawang putih – di mayang halus
1 tbsp ikan bilis
3 cawan air
1 tbsp olive oil
CARA CARA
Panaskan olive oil dan tumis bawang putih, bawang merah dan ikan bilis sehingga wangi
then masukkan air .Kacau kuah sekejap dan biarkan sampai mendidih
then masukkan petola serta suhun dan fucuk . Kacau sikit lagi dan masukkan garam secukup rasa
let it simmer tapi jangan lama sangat kang lembik sayur tu..tutup api and dah boleh makan dah
senang bangat kan! haiiii naperlah all this while tk pernah masak macam gini ye?
Mmg sedap petola ni...taruk udang dlm supnya pon sodappp :) hehehez. Lagi biler makan dgn nasi and sambal belacan...tak payah explain further lah :D
ReplyDeleteanie
ReplyDeleteheee i je baru tahu sedap rupanya petola ni mkn ngan sambal belacan..uhhh teringin nk mkn lagi ler pulak