Thursday, November 4, 2010

where’s the rainbow???

 

 

 

005

it was supposed to be “the apam pelangi

tapi tengok lah, mana ada pelangi nya? haiii tahu lah now ni kan musim banjir kat utara sana…hmmm nampak gaya macam dah jadi apam pelangi di balik awan kot :D

tahu tak, ini my second attempt buat apam ni tau!…dua hari lepas punya lah i beria bangun awal semata mata nak buatkan apam for breakfast sebab hasya kan suka makan apam tapikan akhirnya kami pi makan nasi lemak kat kedai sebab apam yang i buat tu habis basah lencun tak menjadi, dah lah basah lencun kebanjiran, pastu macam bantat pulak…tak tau lah agaknya masa i pukul telur tu i masih lagi mamai mamai kot hihi macam lah pukul telur tu pakai tangan and sudip ye!

anyway, long story short, semalam i buat lagi and it turn out superb ;-)

superb for me lah sebab i love the texture and please ignore the rainbow yang tak menjadi tuh…is it because i buat dalam bekas kecik ke? ntahla…hasya yang minta nak mkn apam dlm bekas kecik macam ni, so kena lah buat dalam bekas kecik macam ni or else she won’t eat them kalau i buat dalam bekas besar and potong kecik kecik

anyway, tak kisah lah ada rainbow ke takde rainbow…janji sedap di tekak kami ye!

 the recipe ni i amik from the femes hana…memula nampak apam tu i dah agak dah, sure it’s gonna be a hit kat rumah ni sebab anak i tu memang hantu apam tambah lagi kalau yang ada banyak colours macam ni

i just cnp je the recipe from hana ye!

 

Bahan-bahan

  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - (hana and i buh 90 gm je)
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna  ( i used wilton’s icing colour pink, yellow, green and warna asal atas permintaan hasya)

 

 

012

 

 

 

Cara-cara

 

  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. (i buat 4 warna) Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. i balut tudung pengukus dengan tuala bersih supaya air tak menitik ke dalam apam…(sebab hari sebelum tu i tak tutup and my apam tak menjadi :D)

 

 

011

to hana, thanks a bunch for sharing this recipe…it is super duper yummeh ok! well, itu kata my mouth yang tak berapa suka makan apam ok!

owh, kalau nak tahu apa rasanya sila mencuba resepi ni ye!

5 comments:

  1. salam zarin, mas rasa sebab buat dalam bekas kecik kot, sebab tu tak menyerlah pelangi tu, kalau guna bekas besar, bila dipotong2 , baru timbul pelagi tu..betul tak, ni pendapat mas, apa pun janji apam tu sedappp....ok la tu..

    ReplyDelete
  2. Salam zarin...
    Woahh...sedapnya apam rainbow tuu.... siap lapis 4 kaler lagi... comel2 apamnya zarin... :)

    ReplyDelete
  3. mas
    zarin pun rasa sbb buat dlm bekas kecik kot...anyway, tkpe lah janji sedap di makan ;-)


    kak fzi
    kena wat kecik2 mcm ni sebab kalau besar anak saya tkkan makan ;-)

    ReplyDelete
  4. salam zarin tapi cun ar.i pun suke buat kecik2 sebab senag nak ngap tak yah potong

    ReplyDelete
  5. chik mi
    betul tu..kecik senang nak makan kan!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails