buat nasi himpit paket kecik nona tu je for aidil adha, then ada orang nak makan satay and bila dah ada nasi himpit and satay, haruslah ada kuah kacangkan!
this time buat kuah kacang ikut resepi kat sini and as for satay, i guna je resepi itu hari
kuah kacang ni sedap tapi kurang pedas ler pulak ;-) next time harus di taruk laaagi banyak cili giling tu :D
ini resepinya, to yanti thanks a lot for sharing this wonderful recipe
Bahan:
1/2kg kacang mentah
Santan 2 biji
Bawang putih 6 ulas
Bawang besar 3 biji (saiz M)
Serai 3 batang (diketuk)
Udang kering 2 paket kecil (yang 50 sen sepeket)
Cili blend 1 sudu besar
Air asam jawa 2 sudu besar
Gula 5 sudu ( i guna gula melaka)
* blend bersama bawang putih & bawang besar.
* blend asing udang kering
* gorengkan kacang mentah sampai pecah kulit (jangan hangit)
* blend separa kasar & separa halusbeberapa ketul ayam kalau boleh yg bertulang ( ini i tambah)
Caranya:
1. tumiskan bawang2 yang diblend hingga garing
2. masukkan udang kering, goreng garing
3. masukkan cili blend, masak hingga cili perang gelap (jgn hangus) , then masukkan ayam ye! kacau sekejap biar mesra
4. masukkan santan half dahulu + serai + garam + gula + air asam jawa
5. masak hingga mendidih kemudian....
6. masukkan kacang yang diblend sikit demi sikit (tak nak ia berketul)
7. pastikan kacang tenggelam dalam santan, jika tidak, tambah lagi santan
8. kacau hingga likat
9. tutup api bila kuah kacang meletup2 macam lava gunung berapi. hehehe....
*adjust garam, gula, air asam ikut citarasa masing2.
and these are desserts, rasanya semalam kenyang makan cakes je :D
double nyesal n sdih when i saw your desserts n satay...huarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
ReplyDeleteqiela
ReplyDeletehihi lenkali toksah malu malu ye! dtg je :D
akak..nak kek lapis..sodappp nyeerr.lama tak makan satayyyyy
ReplyDeleteizah
ReplyDeletejemput makan ye zah ;-)