hah, memang i sorang je makan kari udang ni :D
ngeee heee heeee :D
mana taknya, hasya tak makan kari kari ni kan! and the other half pulak keluar dari selepas subuh sebab ada golf. ingat dia balik after solat jumaat tapikan rupanya dia pi main lagi 18 lubang lagi…hmmm memang sah sah tak sempat lunch kat rumah and dah tentu tentu lah udang tu semua untuk i kan!
owh, kalau nak tahu i ni belajar makan kari udang baru dalam 5-6 tahun lepas je kot! before this tak pernah makan lah kari udang ni sebab mak i pun tk pernah buat kari udang ;-)
udang masak lemak ada lah mak buat tapi kari udang memang tak pernah. ini pun sebab i one of my staff masakkan kari udang kat rumah dia and i rasa sikit then bila dah suka i makan banyak la…pastu dengan muka tak malu i tanya lah dia camner dia masak kari udang.
so here’s the recipe yang telah i buat ikut style i lah ye!
bahan-bahan
20 ekor udang – di cuci dan di toskan
5 biji bawang merah – di kisar
2 biji bawang putih – di kisar
halia sebesar ibu jari – di mayang halus
sebiji tomato di belah 6
1 paket serbuk kari ikan baba’s – di campur sedikit air
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
kacang panjang – ikut suka banyak mana nak! tk nk masuk pun tkpe
Cara cara
panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan halia hingga wangi
then masukkan serbuk kari – pastikan tumis hingga garing
then masukkan tomato dan udang
then masukkan santan cair
bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan kacang panjang
dan perasakan dengan garam dan gula
dah siap
hehe i pun suka kari udang my mom selalu buat tapi now ni i nak buat susah la sebab jarang dapat jumpa udang extra besar kat pasar...huhu
ReplyDeletelady
ReplyDeleteitu la i pun suka pakai udang besar gedabak tu tp susah nk jumpa la kan!