first time ni tau masak kuah lodeh ni :D
i suka makan tapi the other half tak berapa suka, so normally makan kat kedai je tapi sebab ada belen nasi himpit itu hari, so i try jugak buat kuah lodeh ni
dah namanya first time buat maka kena lah google cari resepi kan! tapi sebab malas nak google resepi, i tak buat buat kuah lodeh ni until tetiba je i ternampak mama fami postkan in her entry a few days ago
apa lagi, segera lah i mentry resepi ni ;-)
sedap u!!
since sambal sotong nasi lemak pun ada lagi, bolehlah makan ngan kuah lodeh ni…hmmmm double triple yummy babe!
to mama fami and iza, thanks for sharing this yummilicious recipe
btw, here’s the recipe ye! resepi asal untuk 10 org makan and boleh tengok kat sini ye! yang ni i taruk utk 3-4 org mkn tapi tkleh tambahlah ni ye!
KUAH LODEH
Bahan menumis: (mesti dimayang halus)
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai ( i ketuk)2 tbsp udang kering di tumbuk
Bahan rencah (sayur-sayuran):
Santan (i gun 1 kotak satan kara je)
Udang basah ( i tk taruk udang basah but i used udang kering je yang di blend kering)
sedikit kobis bulat (hiris halus)
1/2 batang lobak merah (potong 1 inci panjang)
1 keping tauhu goreng (belah 4 atau ikut suka)
1/2 keping tempe (belah2 ikut tauhu pastu goreng)
1 biji kentang (besar)(belah kecil2 pastu goreng)
3 batang kacang panjang (potong 1 inci panjang)
sedikit suun – di rendam
sedikit fucuk - direndam
1 biji cili merah (hiris)
Bahan perasa:
Garam
Serbuk kunyit
Cara memasak:
1. Tumis bahan penumis dan udang kering dengan minyak secukupnya hingga wangi dan agak garing.
2. Masukkan santan kemudian bahan2 rencah dan serbuk kunyit. Kobis, kacang panjang, suun dan pucuk dah mendidih baru masukkan.
3. Rasa garam dan cili merah. Rasa2 dah masak tu bolehlah tutup api tu...
saya pun tak pernah buat lagi kuah lodeh ni..teringin jugak nak try..ishh ishh..sedap ni buat brekfes..lapoooo
ReplyDeleteZarin..
ReplyDeletesedap nih.
cek suka! kalau hidup berjiran ngan zarin ni kan best! ahkss!! Sure sepinggan ni sampai kat ghumah!
izah
ReplyDeletememang sedap buat breakfast ni..husband akak yg tk minat tu pun boleh layan gak :D
hann
kalau berjiran, kita main tukar2 ikut tepi pagar je lah gamaknya :)