Monday, November 22, 2010

masak kuah lodeh

005

first time ni tau masak kuah lodeh ni :D

i suka makan tapi the other half tak berapa suka, so normally makan kat kedai je tapi sebab ada belen nasi himpit itu hari, so i try jugak buat kuah lodeh ni

dah namanya first time buat maka kena lah google cari resepi kan! tapi sebab malas nak google resepi, i tak buat buat kuah lodeh ni until tetiba je i ternampak mama fami postkan in her entry a few days ago

apa lagi, segera lah i mentry resepi ni ;-)

sedap u!!

 

004

since sambal sotong nasi lemak pun ada lagi, bolehlah makan ngan kuah lodeh ni…hmmmm double triple yummy babe!

 

to mama fami and iza, thanks for sharing this yummilicious recipe 

btw, here’s the recipe ye! resepi asal untuk 10 org makan and boleh tengok kat sini ye! yang ni i taruk utk 3-4 org mkn tapi tkleh tambahlah ni ye!

 

KUAH LODEH

Source : Iza & mama fami

Bahan menumis: (mesti dimayang halus
2 ulas bawang merah  
1 ulas bawang putih  
1 inci halia 
1 inci lengkuas 
2 batang serai  ( i ketuk)

2 tbsp udang kering di tumbuk


Bahan rencah (sayur-sayuran):
Santan (i gun 1 kotak satan kara je)
Udang basah ( i tk taruk udang basah but i used udang kering je yang di blend kering) 
sedikit  kobis bulat (hiris halus) 
1/2 batang lobak merah (potong 1 inci panjang)
1 keping tauhu goreng (belah 4 atau ikut suka) 
1/2 keping tempe (belah2 ikut tauhu pastu goreng) 
1 biji kentang (besar)(belah kecil2 pastu goreng) 
3 batang kacang panjang (potong 1 inci panjang) 
sedikit  suun – di rendam
sedikit fucuk - direndam
1 biji cili merah (hiris)


Bahan perasa:
Garam 

Serbuk kunyit


Cara memasak:
1. Tumis bahan penumis dan udang kering dengan minyak secukupnya hingga wangi dan agak garing.
2. Masukkan santan kemudian bahan2 rencah dan serbuk kunyit. Kobis, kacang panjang, suun dan pucuk dah mendidih baru masukkan.
3. Rasa garam dan cili merah. Rasa2 dah masak tu bolehlah tutup api tu...

 

001 002

3 comments:

  1. saya pun tak pernah buat lagi kuah lodeh ni..teringin jugak nak try..ishh ishh..sedap ni buat brekfes..lapoooo

    ReplyDelete
  2. Zarin..

    sedap nih.
    cek suka! kalau hidup berjiran ngan zarin ni kan best! ahkss!! Sure sepinggan ni sampai kat ghumah!

    ReplyDelete
  3. izah
    memang sedap buat breakfast ni..husband akak yg tk minat tu pun boleh layan gak :D


    hann
    kalau berjiran, kita main tukar2 ikut tepi pagar je lah gamaknya :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails