dia pulak yang lebih lebih makan sambal kerang ni sampai akhirnya berebut rebutlah kami berdua mengutip kerang tu tiga empat bijik skali kutip sebab takut nanti tak sempat makan sebab sambal kerang tu cuma sikit tit je tau!
haaa semalam semalam buat sambal kerang sikit je tapi rasanya cukuplah untuk we all berdua kan! tak sangka pulak the other half pun suka sambal kerang ni sebab all this while i je yang slalu beli nasi lemak with sambal kerang and dia cuma makan sesuap dua je. agaknya sebab this time i yang masak kot sebab tu dia pun makan beria and siap cakap kalau ada nasi lemak mesti laagi sedap makan ngan sambal kerang ni…weee haa sukak i sebab dia kata sambal kerang i sedap ngeh ngeh kembang semangkuk dah mak ni :D
anyway, this is how i made my sambal kerang
Bahan-bahan
- segenggam kerang yang dah di buang kulitnya – di cuci dan di toskan
- *1 biji bawang besar di hiris nipis
- *1 biji bawang putih dihiris nipis
- *1 inci halia di mayang
- * sebatang serai di hiris nipis
- 2 tbsp cili giling
- 1 tbsp air asam jawa
- 2 tbsp sos cili
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- panaskan minyak dan tumis semua bahan bertanda sehingga wangi
- then masukkan kerang – kacau dan biarkan sehingga air kerang tu dah hampir kering dan kerang dah mengecut
- then masukkan cili giling, kacau sekejap
- then masukkan air asam jawa dan cili sos
- biarkan seketika atau atau kacau sekejap sekejap sehingga cili tadi agak likat dan bertukar ke warna gelap sikit
- then masukkan garam dan gula secukup rasa
- tutup api…
Salam....Sambal Kerang Mmg Ler Sodap....Aduhai! Puan Zarin....Terliur Kak Lin Di Buatnya....
ReplyDeleteooo letak serai lagi wangi kan..boleh try.nampak mengiurkan sungguhh
ReplyDeleteSuka sambal kerang with Nasi Lemak. Tapi tak pernah buat sendiri. Makan sikit2 je. Urs looks divine lor! :D
ReplyDeleteI have an award for U. Pls accept them from my blog when U find time. ;)
http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html
kak lin
ReplyDeletehihi lain hari saya simpan utk kak lin sikit ye!
izah
haaa akak suka taruk serai sbb takut ada bau kerang tu
love
ok thanks dear! nanti i amik ye!