Saturday, November 13, 2010

dia kata soto madura

002

tapi ntahlah i pun tak sure macam mana rupanya soto madura ni…dia tu satu majalah resepi ni lah ye! asalnya tengah kemas store room and terjumpa majalah resepi yang dah lama nih :D

belek belek nampak resepi soto madura. terus terasa nak mencuba sebabnya dah lama tak makan soto madura

tak pernah masak pun soto madura, slalunya makan kat satu kedai ni tapikan  kedai ni kan sesuka hati dia je nak bukak ke nak tutup and kalau bukak tu pulak sesuka hati dia je nak masak ke tak soto madura nih..haisssh geram sungguh kat kedai ni tau sebab tiap kali i pegi either kedai dia tutup or dia tk masak soto…sudahnya i dah boikot dah kedai tuh…malas dah nak makan kat sana walaupun i miss sesangat kat soto madura dia tuh…

005

okay, ni resepi yang i kena type balik nih..panjang pulak tuh…

Bahan Bahan Kuah:-

1 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih – di kisar dengan 1 inci halia
1 bunjut sup
1 tsp campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
minyak untuk menumis
air rebusan ayam (ikut suka sebanyak mana )
garam secukup rasa

Cara Cara untuk sup:-
1.masukkan minyak ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk campuran ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam untuk di tumis dan goreng hingga harum,.
2. then masukkan lengkuas,  sup bunjut dan air rebusan ayam.
3.biar hingga mendidih dan perasakan dengan garam secukup rasa

untuk cili kicap pula
bahan bahan
Bahan Lada Kicap:-
10 - 15 biji cili padi
2 biji bawang putih
5 tbs kicap manis
1 tsp gula
sedikit perahan limau nipis


CARA CARA
Tumbuk cili padi, bawang putih dan gula hingga lumat, masukkan kicap manis, serta beberapa titik perahan limau nipis dan gaul rata.
siap..


untuk bergedel
BAHAN BAHAN
5 biji kentang - di hiris dan di goreng, angkat dan toskan
sedikit hirisan daun sup
sedikit hirisan daun bawang
1 tsp serbuk lada hitam
1-2 tbsp minced beef

1 tbsp tepung gandum

1 tsp campuran serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu

CARA CARA
1. Lenyek hingga lumat kentang yang telah di goreng tadi.
2. di dalam bekas lain, masukkan kentang dan semua bahan2 di atas kecuali telur. Gaul hingga rata.
3. ambil secubit dari adunan tadi ( i suka buat kecil2, kalau suka bergedil besar, maka ambil adunan yang agak besar), bentukkan seperti bulat. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak dalam kuali. kemudian celupkan setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. dah masak, angkat dan toskan..siap..
untuk ayam pula
rebus ayam dalam air yang banyak dan bila dah masak bolehlah angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.


BAHAN BAHAN LAIN
nasi himpit for me and mee hoon for him and hasya sebab both of them tak suka nasi himpit in soup

suhun digoreng (jgn cuci so oon, terus goreng dalam minyak panas)

isi ayam yang dah di rebus dan di goreng sekejap – carik carikkan
Daun sup/bawang – di hiris

bawang goreng

001

4 comments:

  1. baru ingat petang ni nak godek soro nih..
    dah zarin tayang ni, 5 kali ganda menggoda..

    ReplyDelete
  2. zarin, sama tak rasanya ngan kedai tu....kalau sama, betul la tu resepinya....rasanya betoi kot sebab mas pernah buat dan rasanya resepinya lebih kurang sama....

    ReplyDelete
  3. babe

    at least u typed balik panjang lebar pong spelling maintained!! hehe..ai nyer type balik, bule fail arr errors belambak..selalu kena geleng2 kepala fr dude :)

    ReplyDelete
  4. hann
    i pun suuuuka sgt mkn soto..itu yg cuba jugak resepi ni


    mas
    ada la sikit2 mcm kat kedai tu walaupun rupa dia lebih macam soto yg i slalu buat je


    yat
    erkkk after no more typing recipe pjg berjela nih..penat dok betulkan error kay!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails