Saturday, November 13, 2010

leka lapis melapis…sudahnya masak kicap je lah :))

 

leka sangat dok lapis melapis sampai lupa semalam kan friday and the other half pulak works from home and dah tentu tentulah nak lunch kat rumah

owh! iyaaaa i baked layer cakes lagi semalam…this time my SIL nak and i pun nak bagi kat sorang kawan i ni…jangan tanya naper asyik melapis je…mood melapis tgh ada ni baiklah i melapis banyak banyak....kang bila mood tu dah lari, baru i dok diam diam and pi cuba pulak itu kek caramel yang cun menawan tapi sungguh menggerunkan je i rasa kalau nak membuatnya…hmmm now ni cukup la setakat i telan air liur je la tiap kali nampak kat sini, then sini, then sini, then sini and di mana mana lah yang ada kek itewwww…erkkk korang korang tak teringin ke nak pos sikit kat i ni? hikhik :D

owh, enough of ramblings of your keteringinan ituh… kejap lagi nak pi bertandang kat rumah rumah dorang tuh…sib baik dah siap packkan ini ini untuk dorang tuh adn dah ku letakkan depan pintu just incase biar the other half nampak and carry to the car ye!014

anyway back to yesterday’s lunch,  i managed to siapkan this sotong masak kicap cincai boncai ni je….makan ngan mackerel goreng, sayur kobis goreng and sambal belacan with mangga muda ( sib baik sambal belacan ni i dh tumbuh sedari pagi lagi hihi, kalau tak, hmmm tk sempatnya mak nak tumbuk belacan b4 makan tu)

nah ini dia sotong kicap cincai boncai i tuh :D

002

BAHAN BAHAN

4 ekor sotong – di hiris bulat – cuci n toskan n gaul dgn garam kunyit
1 biji bawang besar-hiris bulat bulat
1 ulas bawang putih-ketuk ketuk je
1/2 inci halia- dihiris halus
1 batang serai- di hiris nipis or nak ketuk pun takpe
1 biji cili merah/hijau di hiris serong
1/4 cawan air asam jawa
2-3 tbsp kicap pekat manis
minyak

CARA CARA

panaskan kuali dan goreng sotong tanpa minyak hingga air dari sotong tu kering

then masukkan minyak, kacau kejap

then masukkan bawang besar, halia, bawang putih, serai dan cili merah, kacau hingga berbau wangi

then masukkan air asam jawa serta kicap

kacau rata and tutup api

siap!!!

  011 004

3 comments:

  1. zarin, i really salute those yg rajin melapis ni. i kan, jgnkan kek lapis, kek biasa pun malas nak buat. terukkan? :D

    err.. kalau u buat extra kek lapis tu, hantar la sikit kat melawati yek.. hehe

    ReplyDelete
  2. shidah
    i melapis ni pun ikut mood...bila dah tak tahan nak makan sangat tu kena lah melapis
    melawati kat mana tu? hihi mcm tau je gayanya ye!

    ReplyDelete
  3. sis, i jeles tgk your hawflakes layer cake yang cantik tu..huarghhhhhhhhhhh sdap nye..btw, i manage to bwat choc chips cookies using your recipe..sdap...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails